Igor Munteanu: Asistăm la sfârșitul unei guvernări monocolore

spot_img

În cadrul unui briefing dedicat alegerilor locale, Igor Munteanu, Președintele CUB a anunțat că liberalii din CUB au câștigat 5 primării, în alte 11 localități (inclusiv în 2 orașe), candidații CUB își vor disputa mandatele în turul 2, iar formațiunea politică a obținut câteva sute de consilieri locali de nivelul I și II în toată țara, transmite Omniapres.md.

Igor Munteanu a susținut că liberalii CUB și-au asumat o luptă grea contra abuzurilor, aroganței și mofturilor unei puteri centrale de a-și monopoliza tot statul. Pe fundalul unor derapaje tot mai evidente Republica Moldova are nevoie de o alternativă reală de dreapta și de soluții liberale în economie și administrarea statului, reguli clare și capacități credibile de a guverna în mod eficient și în interesul tuturor cetățenilor, exigențe care nu sunt întrunite de guvernarea unui singur partid monocolor, PAS.

„Deși a câștigat 240 de primari din 1 tur, PAS a pierdut în acest scrutin cele mai importante orașe: Chișinăul, Bălți, Orhei, Cahul, Comrat, și probabil aceste pierderi dureroase vor continua în turul 2. Indiferent de resursele uriașe băgate în campanie, statul guvernat de PAS este în comă, iar lipsa de competență sare în ochi. Evitând să dialogheze cu partenerii săi naturali pro-europeni și înconjurându-se cu exponenți ai unor grupuri filorusești, PAS își arde toate punțile în jur”.

„Asistăm la sfârșitul unei guvernări monocolore pentru care PAS nu mai are forță, iar mișcările spasmodice din ultima vreme, cum sunt – închiderea de canale TV sub pretextul luptei cu războiul hibrid ori suspendarea participării la scrutin a unui partid afiliat lui Ilan Șor, lăsând în cursa electorală altele din același aluat și finanțări toxice, dar în afara unei decizii judecătorești, nu fac decât să creeze breșe în sistemul legal al statului de drept și probleme de legitimitate pentru actualii decidenți politici”.

Președintele CUB a reiterat totodată că acest scrutin a fost plin de abuzuri și încălcări flagrante a standardelor internaționale pentru alegeri. „Am constatat cu mult regret amenințări proferate contra candidaților din opoziție, resurse administrative la scară industrială utilizate de PAS, tolerarea unor fluxuri de finanțare ilicită pentru anumite partide curtate de putere, miniștri care nu s-au degrevat din funcție dar au făcut campanie, etc, toate acestea atestă renunțarea completă a partidului PAS la propriile sale principii democratice de guvernare, repetând de fapt ceea ce pe timpuri blamau în unison din postura de opoziție, așa cum au făcut în 2016-18-2020, astăzi racolând ca un adevărat aspirator mecanic pe toți traseiștii – de la primari socialiști, comuniști, șoriști, democrați ori suveraniști”.

Recomandăm și ..

Parlamentul de la București a adoptat o rezoluție de susținere a avansării integrării europene a Moldovei: Ce alte state mai sunt vizate

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marţi, cu majoritate de voturi, o rezoluţie privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest, informează caleaeuropeana.ro.

Parlamentul României a ADOPTAT o rezoluţie privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest

O rezoluţie privind perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest, a fost adoptat, astăzi, de Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României, cu majoritate de voturi.

ANSP: Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate 223 de cazuri de Covid și un deces provocat de infecție

Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate 6443 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii de până la 14 ani (64%). Din numărul bolnavilor 221 au fost spitalizați, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Laura Codruța Kovesi, mesaj pentru Republica Moldova la EUROSFAT 2023: Trebuie să detectăm mai bine fraudele

Șefa Parchetului European, Laur Codruța Kovesi, a transmis un mesaj pentru Moldova în cadrul forumului EUROSFAT 2023. Oficiala a menționat că în următorii ani Moldova urmează să beneficieze de numeroase fonduri europene, însă autoritățile vor trebuie să aibă grijă să nu se producă fraude. Kovesi...

Expert: Guvernul R. Moldova se confruntă cu probleme majore în cea ce privește încasările bugetare, în special din TVA

Expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, spune că în acest an, Guvernul Republicii Moldova se confruntă cu probleme majore în cea ce privește încasările bugetare, în special din TVA. Potrivit expertului economic, în anul curent,...

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă
- fii sociabil -spot_img

Important

ultima ora