Igor Munteanu: Asistăm la sfârșitul unei guvernări monocolore

spot_img
spot_img

În cadrul unui briefing dedicat alegerilor locale, Igor Munteanu, Președintele CUB a anunțat că liberalii din CUB au câștigat 5 primării, în alte 11 localități (inclusiv în 2 orașe), candidații CUB își vor disputa mandatele în turul 2, iar formațiunea politică a obținut câteva sute de consilieri locali de nivelul I și II în toată țara, transmite Omniapres.md.

Igor Munteanu a susținut că liberalii CUB și-au asumat o luptă grea contra abuzurilor, aroganței și mofturilor unei puteri centrale de a-și monopoliza tot statul. Pe fundalul unor derapaje tot mai evidente Republica Moldova are nevoie de o alternativă reală de dreapta și de soluții liberale în economie și administrarea statului, reguli clare și capacități credibile de a guverna în mod eficient și în interesul tuturor cetățenilor, exigențe care nu sunt întrunite de guvernarea unui singur partid monocolor, PAS.

„Deși a câștigat 240 de primari din 1 tur, PAS a pierdut în acest scrutin cele mai importante orașe: Chișinăul, Bălți, Orhei, Cahul, Comrat, și probabil aceste pierderi dureroase vor continua în turul 2. Indiferent de resursele uriașe băgate în campanie, statul guvernat de PAS este în comă, iar lipsa de competență sare în ochi. Evitând să dialogheze cu partenerii săi naturali pro-europeni și înconjurându-se cu exponenți ai unor grupuri filorusești, PAS își arde toate punțile în jur”.

„Asistăm la sfârșitul unei guvernări monocolore pentru care PAS nu mai are forță, iar mișcările spasmodice din ultima vreme, cum sunt – închiderea de canale TV sub pretextul luptei cu războiul hibrid ori suspendarea participării la scrutin a unui partid afiliat lui Ilan Șor, lăsând în cursa electorală altele din același aluat și finanțări toxice, dar în afara unei decizii judecătorești, nu fac decât să creeze breșe în sistemul legal al statului de drept și probleme de legitimitate pentru actualii decidenți politici”.

Președintele CUB a reiterat totodată că acest scrutin a fost plin de abuzuri și încălcări flagrante a standardelor internaționale pentru alegeri. „Am constatat cu mult regret amenințări proferate contra candidaților din opoziție, resurse administrative la scară industrială utilizate de PAS, tolerarea unor fluxuri de finanțare ilicită pentru anumite partide curtate de putere, miniștri care nu s-au degrevat din funcție dar au făcut campanie, etc, toate acestea atestă renunțarea completă a partidului PAS la propriile sale principii democratice de guvernare, repetând de fapt ceea ce pe timpuri blamau în unison din postura de opoziție, așa cum au făcut în 2016-18-2020, astăzi racolând ca un adevărat aspirator mecanic pe toți traseiștii – de la primari socialiști, comuniști, șoriști, democrați ori suveraniști”.

Recomandăm și ..

Curtea Constituțională: Sesizarea comuniștilor privind decretul prin care a fost demis Stoianoglo este inadmisibilă

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști Diana Caraman, Constantin Starîș, Vladimir Voronin, Oleg Reidman și Nicolai Rusol, care au solicitat controlul constituționalității decretului de demitere a lui Alexandr Stoianoglo. Documentul a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023. Conform parlamentarilor, decretul ar încălca principiul de separare a puterilor în stat, notează...

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează Agerpres.

Stay Connected

0AbonațiAbonați-vă

Important

ultima ora